Skocz do zawartości

Jakie łożyska

Hermes

Rekomendowane odpowiedzi

Wkrótce będę chciał zmienić łożyska główki ramy u siebie w DL'u.

Zastanawiam się pomiędzy FAG a SKF. Są jeszcze NSK, SNR, NTN, NACHI...

Macie jakieś firmy oferujące łożyska, godne polecenia?

Wymieniałem łożyska wielokrotnie (w terenie przy ciężkim sprzęcie długo nie wytrzymują) i nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy w trwałości, no może z małym wyjątkiem: raz kupiłem na szybko rosyjskie cyrlicą pisane i w Bigu wytrzymały dwukrotność FAGa, którego zakładam najczęściej - bo nie muszę za niego płacić :lol:.

To i tak sporo.

Z jednego sklepu mi odpisali, że w odpowiednim rozmiarze mają tylko NICHI łożysko rolkowo-stozkowe za 68zł/szt.

Cenowo wyjdzie jak AllBalls w larssonie.

Niestety w Czewie jest burza i oberwanie chmury :)

Chciałem polatać, ale nic z tego. Zadzwoniłem do Mateusza i powiedział że większość nazw które wymieniłeś to firmy stricte łożyskowe i może być trudno dobrać łożyska do główki. To są specjalne łożyska.

Polecił dwie firmy:

NTN są dobre. Ale w larson.pl masz dostępne MC International, te są używane na pierwszy montaż. Jak rozgrzebiesz, to przyjrzyj się dokładnie bieżniom.

Dzięki Ertek za info!

Te MC International znalazłem: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NTEwMDA5MA==&bid=110083

Jak napisałem do jednego sklepu to dobrali mi na odpowiedni wymiar NICHI, czekam na info od FAG i napisze jeszcze do NTN w takim razie.

Spiny nie mam, bo jeszcze bez problemu da się jeździć - jedynie na postoju manewrowanie jest problematyczne.

• 1 month later...