Jump to content

Jaki aparat

Hermes
 Share

Recommended Posts

Stoję przed wyborem kupna aparatu. Ma to być bezlusterkowiec +/- 1500zł.

Zastanawiam się nad Sony A5000 i Olympus E-PL5

Może ktoś coś doradzić? Wszystko co dostępne w necie przeczytałem i nie mogę się zdecydować...

Nikony, teraz mnie w ogóle nie przekonują. Dla mnie, zatrzymały się w czasie, gdzie konkurencja mocno do przodu poszła. Dziś zadzwonię do paru sklepów i zapytam co i jak z olkiem

Nikony' date=' teraz mnie w ogóle nie przekonują. Dla mnie, zatrzymały się w czasie, gdzie konkurencja mocno do przodu poszła.[/quote']

Mylisz się bardzo. Lustrzanki od D700 w górę są naprawdę świetne, ale konkurencja też nie śpi. Natomiast optyka Nikkora jest moim zdaniem niedościgniona. Mam w posiadaniu kilka topowych szkieł nikkora i wiem o czym piszę;)

Nie kupuj potwora bo same problemy są z nimi wielkie , ciężkie a na początek i tak różnicy w zdjęciach nie zauważysz , ale ja się w sumie nie znam , po prostu jestem leniwy.:facepalm:

Ertek' date=' pisałem o modelach w "moim" przedziale cenowym :D

Wyższymi modelami nie zawracam sobie głowy, póki co

[/quote']

Tego Coolpixa P7800 kupiłem ze względu na małe rozmiary, wizjer, świetny obiektyw 28-200 o jasności 2. Poza tym oferuje większość funkcji z dużej puszki. Np. przyciski funkcyjne, oczywiście pełna korekcja ekspozycji i współpracuje z inteligentnymi lampami.

Zabawa w wymienną optyką ma sens przy pełnej klatce. Przy APSC pozostaje tylko zabawą.

Pomijając ciężar, ilość sprzętu, narażanie matrycy na zakurzenie, jest jeszcze kwestia imprez tzw. masowych. Ochrona może Cię nie wpuścić na mecz z puszką z zapiętym tele.

Z tą "małpką" nie ma problemów.

28-84mm(ekwiwalent małego obrazka) na początek wystarczy. Krajobraz+portret ogarniesz :)

Ale apetyt rośnie w... . Jasność tych szkieł nie pozwoli na "kartkową" głębię ostrości.

Przydała by się jakaś szeroka, jasna stałka. Coś 7-8mm (APSC), 1,4-1,8. To do pomieszczeń. Nie licz na czułość ISO powyżej1000.

Tu elektronika jest nieubłagana. Szumy zniweczą wszelkie Twoje starania.

Już jeden dzień bawię się aparatem. Póki co na automacie siedzę, bo do manuala ciężko się przyzwyczaić z dnia na dzień.

Co do samego olka, wykonanie pierwsza klasa. Solidna, metalowa obudowa wywiera dobre wrażenie. Menu intuicyjne, interakcja na bardzo dobrym poziomie. Teraz jeździć na 2oo i zdjęcia robić!

• 2 weeks later...

Opisz Hermesku wrażenia.

w latach 80 bardzo podobały mi się olki. Miały nieziemsko zgrabne puszki. Niestety skazany byłem na radziecką myśl.

Polecam Ci coś takiego.

Mam P5000, wsadziłem dysk 250 giga. Nie trzeba ciągnąć laptopa.

2014082605bddb326518e17ec947d6b41ea5e06d37.jpg

Wykonanie aparatu oceniam na bardzo dobre. Metalowa obudowa jak najbardziej na plus! Obsługa intuicyjna. Póki co uczę się robić fotki na manualu i wywoływać RAW'y.

Długa droga przede mną :P Po wakacjach poczytam odpowiednią literaturę, coby być mądrzejszym o to i owo.

Jak wrócę do domu, wrzucę parę fotek zrobionych przeze mnie.

Kilka z nich, możecie zobaczyć tu: http://allriders.pl/forum/Temat-krakow-i-okolice_57?pid=1139#pid1139

Bezpośrednio wywołane z RAW'ów, bez żadnych operacji suwaczkami