Hermes Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Stoję przed wyborem kupna aparatu. Ma to być bezlusterkowiec +/- 1500zł. Zastanawiam się nad Sony A5000 i Olympus E-PL5 Może ktoś coś doradzić? Wszystko co dostępne w necie przeczytałem i nie mogę się zdecydować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Jako uniwersalny aparat wybrałbym Olympusa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 11, 2014 Author Report Share Posted August 11, 2014 Czemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Na szybko przeczytałem opisy. Co prawda sony ma lepszą matrycę, jednak olympus wygrywa możliwościami. Trzeba by poszperać o ich szkłach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WieRcik Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Kup Pan DRUHA , chociaż Hermes to za młody jesteś żeby pamiętać taki wynalazek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Miałem większość zenitów. Fotosnajpera też. - - - - - aktualizacja - - - - - I tak słoik robi robotę :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 11, 2014 Author Report Share Posted August 11, 2014 Oj tam, oj tam. Parę analogów znajdziesz u mnie :P Chyba faktycznie zdecyduję się na olka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Zaproponowałbym Ci Nikona. Ale nie jestem obiektywny w tym względzie ;) Myślę że wymienna optyka w bezlustrowcu z APSC jest przerostem treści nad formą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 Nikony, teraz mnie w ogóle nie przekonują. Dla mnie, zatrzymały się w czasie, gdzie konkurencja mocno do przodu poszła. Dziś zadzwonię do paru sklepów i zapytam co i jak z olkiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mati Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Nikon 1 - kompakt z wymienną optyką, małych rozmiarów. Idealny na początek przygody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 Pod względem parametrów olek gniecie tego nikon'a 1. Wydaje mi się, że to najlepsze wybór dla mnie. Dam znać jak się sytuacja rozwinie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Nikony' date=' teraz mnie w ogóle nie przekonują. Dla mnie, zatrzymały się w czasie, gdzie konkurencja mocno do przodu poszła.[/quote'] Mylisz się bardzo. Lustrzanki od D700 w górę są naprawdę świetne, ale konkurencja też nie śpi. Natomiast optyka Nikkora jest moim zdaniem niedościgniona. Mam w posiadaniu kilka topowych szkieł nikkora i wiem o czym piszę;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 Ertek, pisałem o modelach w "moim" przedziale cenowym :D Wyższymi modelami nie zawracam sobie głowy, póki co Link to comment Share on other sites More sharing options...
WieRcik Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Nie kupuj potwora bo same problemy są z nimi wielkie , ciężkie a na początek i tak różnicy w zdjęciach nie zauważysz , ale ja się w sumie nie znam , po prostu jestem leniwy.:facepalm: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Ertek' date=' pisałem o modelach w "moim" przedziale cenowym :D Wyższymi modelami nie zawracam sobie głowy, póki co [/quote'] Tego Coolpixa P7800 kupiłem ze względu na małe rozmiary, wizjer, świetny obiektyw 28-200 o jasności 2. Poza tym oferuje większość funkcji z dużej puszki. Np. przyciski funkcyjne, oczywiście pełna korekcja ekspozycji i współpracuje z inteligentnymi lampami. Zabawa w wymienną optyką ma sens przy pełnej klatce. Przy APSC pozostaje tylko zabawą. Pomijając ciężar, ilość sprzętu, narażanie matrycy na zakurzenie, jest jeszcze kwestia imprez tzw. masowych. Ochrona może Cię nie wpuścić na mecz z puszką z zapiętym tele. Z tą "małpką" nie ma problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 Kupiłem Olka EPL5, jutro będzie u mnie, zdam relacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Napisz jakie szkła Masz do wyboru? (Daj linki) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 W zestawie jest M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 II R - póki co na nim będę się uczył Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 28-84mm(ekwiwalent małego obrazka) na początek wystarczy. Krajobraz+portret ogarniesz :) Ale apetyt rośnie w... . Jasność tych szkieł nie pozwoli na "kartkową" głębię ostrości. Przydała by się jakaś szeroka, jasna stałka. Coś 7-8mm (APSC), 1,4-1,8. To do pomieszczeń. Nie licz na czułość ISO powyżej1000. Tu elektronika jest nieubłagana. Szumy zniweczą wszelkie Twoje starania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 Ertek, dzięki serdeczne! Powolutku będę parł do przodu. Najpierw trzeba ogarnąć podstawy i obyć się z techniką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Czekamy na efekty. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Przyszedł aparat. Teraz w robocie nie wysiedzę :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 14, 2014 Author Report Share Posted August 14, 2014 Już jeden dzień bawię się aparatem. Póki co na automacie siedzę, bo do manuala ciężko się przyzwyczaić z dnia na dzień. Co do samego olka, wykonanie pierwsza klasa. Solidna, metalowa obudowa wywiera dobre wrażenie. Menu intuicyjne, interakcja na bardzo dobrym poziomie. Teraz jeździć na 2oo i zdjęcia robić! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ertek Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 Opisz Hermesku wrażenia. w latach 80 bardzo podobały mi się olki. Miały nieziemsko zgrabne puszki. Niestety skazany byłem na radziecką myśl. Polecam Ci coś takiego. Mam P5000, wsadziłem dysk 250 giga. Nie trzeba ciągnąć laptopa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted August 26, 2014 Author Report Share Posted August 26, 2014 Wykonanie aparatu oceniam na bardzo dobre. Metalowa obudowa jak najbardziej na plus! Obsługa intuicyjna. Póki co uczę się robić fotki na manualu i wywoływać RAW'y. Długa droga przede mną :P Po wakacjach poczytam odpowiednią literaturę, coby być mądrzejszym o to i owo. Jak wrócę do domu, wrzucę parę fotek zrobionych przeze mnie. Kilka z nich, możecie zobaczyć tu: http://allriders.pl/forum/Temat-krakow-i-okolice_57?pid=1139#pid1139 Bezpośrednio wywołane z RAW'ów, bez żadnych operacji suwaczkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts