Skocz do zawartości

LPG

WieRcik

Rekomendowane odpowiedzi

To już zakrawa na lekki "obłęd" , ale raczej z pasji niż z oszczędności , jeden z użytkowników Forum Tigera właśnie udostępnił swoje przemyślenia i efekt końcowy.

2014091455b5a694e9ad5c1b8f92c46a76dc75df2b.jpg

20140914573a56a3275ae50b28a266e959adc240a4.jpg

201409145920983896ae07478dd63ef09039ddb7d1.jpg

20140914012314af0a61ee0d49235f1c1dc1d88000.jpg

koszt 1300zł , zrobiona odpowiednia mapa , spadek mocy i wzrost spalania ok.10% , według servicu podwyższona temperatura nie ma wpływu na zawory itd , przejechane 20kkm , czasem ma focha na wolnych potrafi zgasnąć , przy średnim spalaniu 6,8l wychodzi 17,30 zł na 100km

Mniejsza akcyza

Za to większy balast :)

Ale w sumie... Mój znajomy wozi aku 60ah w centrali, bo mu szkoda stówy na nowa baterię do bixera :)

Dla mnie skorka niewarta wyprawki, koszt, waga, bezpieczeństwo, niepraktycznosc i nie)legalnosc tej instalacji są nie do obronienia. No chyba, ze zrobione to tylko po to, by miec satysfakcję i prztciagnac uwagę na zlotach . Taka sztuka dla sztuki...

Kwestia bezpieczeństwa , to zależy jak na to patrzeć , widziałem kilkanaście lat do tyłu jak pociąg dymną trucka butla wyglądała jak banan ale się nie rozszczelniła , co do legalności to nie ma żadnych przeciw wskazań w przepisach do instalacji LPG w motocyklach , masz FV na montaż i nikt nie robi Ci łaski jak w urzędzię tak i na stacji diagnostycznej.

A ciężar butli i gazu a dop. ladownosc topcase'a? Zazwyczaj to 5 do 10 kilo. Bezpieczenstwo przy najechaniu z tylu i takim odtzutowym balastem za plecami, a nawet przy przewrotce. Nie mówiąc o bezpiecznym zachowywaniu sie motka Np na krętej drodze z rozkołysanymi 20 litrami balastu (plus drugie tyle butla) na wysokości barkow- to nie wpływa najlepiej na trakcję. :)

Jak najbardziej się zgadzam ale formalnych przeszkód nie ma ' date=' kwestia gustu.[/quote']

O to, to... Jedni latają ofem, inni asfaltem, jeszcze inni poza miasto nie ruszają. Co kto lubi...

Ja ogólnie lubię rozwiązania z innymi źródłami zasilania motorków. Teraz powiem herezje:

-marzy mi się motorek elektryczny!

Pogrążę się jeszcze:

-nie lubię głośnych wydechów!

Gwóźdź do trumny:

-motory są ....

No powiem tylko, że jak zobaczę mojego syna (czternastoletniego) na motorze, to mu z dupy nogi powyrywam!!!

Heheheheh kristof i się łudzisz że będziesz miał na niego wpływ???:facepalm: To grata będzie trzymał u kumpla a dowiesz się że śmiga jak ze zwichniętym kikutem do domu wróci.

Mam nadzieję, że tak. Dałem mu wściekłe cztery koła i jak na razie podobają mu się, mimo, że już parę razy opuścił ,,czarne'' i ,,zwiedzał zielone''.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
A propos elektryków.

Może w końcu będą jakieś normalne baterie?

http://www.scigacz.pl/Nowe' date='baterie,zielonym,swiatlem,dla,elektrycznych,motocykli,25282.html[/quote']

Czytałem o tym - jest nadzieja, ale jak zauważa autor artykułu, może być problem z czynnikami kreującymi rzeczywistość fiskalną.