Skocz do zawartości

Albania, 6 dni wrześniowego OFFu,

Neno

Rekomendowane odpowiedzi

W weekend wykiełkował pomysł, trzon grupy już jest, także wyjazd odbędzie się na 100%.

Zapraszamy!

Ja dowożę motocykle do punktu A, do którego Wy dolatujecie w poniedziałek - spokojnie, tanio (do100zł) i szybko (7-12h) samolotem. We wtorek 8 września wsiadamy na motocykle i zaczynamy przygodę.

W wyjeździe potwierdziły udział maszyny klasy XT660R/KTM690/TA czyli takie średnio ciężkie podróżne motocykle. Lżejsze mile widziane, cięższe – tylko z odpowiednio dobrym kierownikiem. Ciężkich przepraw nie przewidujemy – raczej nastawiamy się na „miękką” przygodę z bambetlami w sakwach/torbach/rogalach. Śpimy pod namiotami, nastawiamy się na kontakt z miejscowymi. Od  % nie stronimy ale pamiętać musimy, że mamy tylko *6 dni na jazdę więc... warto ruszać w trasę przed 9tą. Warto, nie znaczy, że trzeba – tu pozostawiam wolne pole do popisu. Dogadamy się! 

Jedziemy na oponach E09/E10

Wyjazd rozpoczynamy około 150km asfaltową dojazdówką. Powrót – podobnie.  

Miejsce startu dobrane tak, by w razie niepogody zmienić plany. 

Termin: 07.09-*14.09.2015 (*6dni na motocyklach)

Grupa: max 8-9 motocykli + organizator, raczej skończy się na klimatycznym wyjeździe w wąskim gronie. 

Mogę dodatkowo zabrać 5szt. lekkich maszyn (do 200kg) - czyli np. grupę kolegów, którzy pojada sobie w tym samym czasie swoimi ścieżkami. Szczegóły na PW.

Budżet:

przeloty w obie strony od 160zł, loty 7-24h z przesiadką: im wcześniej kupione tym krótsze i tańsze. Duży wpływ na cenę ma miasto z którego startujecie i do którego wracacie.

paliwo 300zł (przy spalaniu ok. 5L/100km)

noclegi: 60zł (zakładam jeden nocleg po przylocie, potem free w namiotach)

ubezpieczenie KL i NNW ok. 50zł (mogę załatwić ubezpieczenie grupowe z dużą zniżką)

Załadunek motocykli 4-5września. przy trasie Białystok –  Warszawa –  X– Y – Z - Rzeszów oraz 20km od tej trasy – bez dodatkowych kosztów.  

X, Y, Z – mogę pojechać przez Piotrków, Katowice, Kraków, Radom, Kielce, Lublin – wszystko zależy od ilości chętnych przy danym kierunku – nie jest to bowiem trasa idealna dla mnie pod względem ekonomicznym.

Całość (z transportem) w granicach : 1 600zł  (bez wyżywienia i %)

Wyliczony budżet proszę traktować z tolerancją +/- 10% . 

Decyzja najlepiej do 24.08

Bilety wylotowe w  cenie:

Poznań 78,-

Katowice 78,-

Gdańsk 89,-

Warszawa 96,-

Wrocław 115,-

Powrotne podobnie, 77-180,-

ceny w zł.

Pytania, dogadywanie szczegółów – na PW. Ważne kwestie będę poruszał publicznie, na Forum.

* część ekipy wraca już w niedzielę – niestety bilety powrotne w tym czasie są dość drogie, 200-450zł

Kilkanaście fotek z ostatniego, krótkiego ale niezwykle intensywnego wypadu do Rumunii - dla zobrazowania idei wyjazdu. 

jgOYgv.jpg

1WZz6t.jpg

KoYzrT.jpg

l9auZ0.jpg

PdI3QY.jpg

eDwa4H.jpg

drhuEw.jpg

7uqTQT.jpg

vO7Rit.jpg

qsv7CU.jpg

sOCbsM.jpg

d4bA4Z.jpg

xZ0xX8.jpg

Ccd7s7.jpg

kLpKjs.jpg

Bt3Pw2.jpg

Ttahps.jpg

Edytowane przez Neno

JA w tym roku byłem w tamtych rejonach. 11 dni i 4500km zamknąłem kwotą 1500zł (wszystkie koszty). Widzę, że Ty już jak smbor- biznes... Wiem, że karitas jest jeden, a żyć z czegoś trzeba... Z innej beczki- nie bardzo widzę sens dolotu samolotem - to tylko 1300 kilometrów (średnio), więc dojazd spokojny to niecałe dwa dni w jedną stronę (w zeszłym roku transalpem w jeden dzień zrobiłem zjazdówkę). O ile jeszcze np. Maroko w listopadzie (pogoda) jest jakąś alternatywą ( transport), Kirgizja, Mongolia ze względu na czas dojazdu, to tutaj Twoja oferta szału nie robi... Ale... Mam dziś zły dzień.... Przestane Cię chyba lubić....

Ps. Golf III w dizlu - 6l ropy na 100km = 1300X2= 2600km czyli 160litrów (+-) po (załóżmy) 6zł= 960zł

Wynajem przyczepy na cztery moto  (dwa tygodnie)                                                                =400zł

Podzielić na cztery osoby      (zaokrąglając)                                                                             =350zł na głowę za dojazd.

Parking lawety i auta spokojnie można znaleźć za 10 Euro na tydzień.

Śpiąc po krzakach i jedząc w napotkanych knajpach- ciężko będzie wydać 500zł

Paliwo założyłeś 300zł.

Mam dziś zły dzień....

Tak, robię to zawodowo. Nie czaję się z tym. 

Nie napisałem, że moja oferta jest the best, że jest najtańsza. 

Nie każdy ma 11dni wolnego, oferta jest dla tych którzy mają ich 6. 

Nie każdemu chce się jechać 2 dni i dwa dni wracać - ta oferta jest dla nich. 

Wybacz, nie tylko Ty umiesz liczyć i każdy z zainteresowanych, którzy skorzystają z transportu o tym doskonale wie, że da się samemu lub tylko z kolegą, że da się taniej. 

Nie którzy po prostu żyją inaczej niż Ty, niż żyłem ja. 

Ale... wiem co Cię boli.

P.S. Do wulkanizatora też chodzisz by mu powiedzieć, że samemu taniej Ci wyjdzie załatać dętkę ? Bo przecież masz klej, łyżki, bo umiesz... że nie widzisz sensu by oferował taką usługę w Twoim mieście ? 

Stoisz przed warsztatem i uprzedzasz jego klientów o tym fakcie ? :P Nie każdemu chce się z tym pierdzielić, choć ja to robię sam. Ty podejrzewam ,że również ale nie zmienia to faktu, że skoro są osoby zainteresowane to nie można mówić, że to jest bez sensu, czy że coś nie robi szału...  mam inne spostrzeżenia po reakcjach ludzi w stylu "tego szukałem, na to czekałem".

Wiem, wiem - miałeś słaby dzień ;) uważaj tylko na wulkanizatora, bo jak on będzie miał w ręku łyżkę i będzie miał słaby dzień... ;)

P.S. I tak Cię lubię :P 

Edytowane przez Neno

Byłem z Neno w Rumunii, nawet moja skromna zbroja, kask, polar, bojówki jak i kawałki motóru i pieknego systemu bagażowego pojawia się na powyższych foteczkach. Mogę jedynie stwierdzić, że wszelkie czepianie się Go o niby komercję jest nie na miejscu.

Nikt niestety za darmo nie rozdaje ropy do busa, opon, a nawet samych busów ani przyczep. Nie mówiąc nawet o kawałku chleba. Za darmo to można co najwyżej po ryju dostać w dzisiejszych czasach.

Sam bym chętnie pojechał do tej Albanii, ale chyba nie mam nawet tych nieszczęsnych 6 dni urlopu.

• 4 weeks later...