Skocz do zawartości

Brrr. Zimno i leje! Ciepłe wdzianko.

Ertek

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jesienną porą mam czas na wojaże, proszę Was o radę w sprawie ciepłych ciuchów motocyklowych. Jestem zmarźluchem i muszę mieć ciepło w plecki (rwa kulszowa).

Dzielcie się doświadczeniem odnośnie bielizny termoaktywnej, kurtek, spodni, kołnierzy, kominiarek, rękawic, butów, kondonów przeciwdeszczowych i innych. Priorytet to temperatura od 0 do 20*C (wypinane warstwy, membrany) i ulewa.

Myślę że to ważny temat w naszym klimacie, a dobry, ciepły i nieprzemakalny ubiór pozwoli wydłużyć sezon.

Z bielizny termoaktywnej polecam produkty firmy Brubeck.

Odzież motocyklowa koniecznie z membraną: Gore-tex lub Sympatex.

Jak bardzo pada to przywdziewam strój przeciwdeszczowy (z Lidla?), a jeśli nie to nie.

Mi osobiście najbardziej marzną dłonie, wobec czego grzane manetki obowiązkowo.

W tym roku jeździłem przy temp +/- 5*C. W moim wypadku termoaktywna bielizna pod ciuchami w zupełności wystarcza. Do tej pory najbardziej cierpiały dłonie, ale wierzę, że ten problem jest już za mną!

Grzane manetki mam. Do tego tzw. mufki. O dłonie się nie martwię :)

Będę robił kanapę u Zetjohny'ego i zastanawiam się nad metą grzejną pod tyłek. Pytanie czy prądnica Afry to wytrzyma?

Wracając do ciuchów to są z Gore-texem i z innymi membranami. Czyli tylko Gore-tex spełnia swoje zadanie?

Musisz policzyć jaki jest pobór mocy wszystkich elementów i skonfrontować go z tym co daje altek.

Co do ciuchów, to membran jest w cholerę i jeszcze trochę. Dla mnie liczy się Gore-tex lub Sympatex.

Ale to tylko moje zdanie ;)

To tak z bielizny od 6 lat używam Polandex , http://polandex.com/language/polish/index-3.html nasza Częstochowska firma , bardzo jestem zadowolony mam dwa komplety i nie mogę ich zmęczyć , kominiarka również , cioram w nich na okrągło , w zeszłym roku kupiłem komplet Modeki ale z racji ceny średnio byłem zadowolony , niestety w sierpniu miałem dzwona i cały komplet poszedł w piec , w tym roku zanabyłem komplet Adrenaliny i o ile kurtka jest rewelacyjna , dwie podpinki , nie przemokła przez 8 godzin to spodnie te grubsze muszą mieć podpinkę bo inaczej czuję się nie komfortowo , to letnie są naprawdę super przewiewne , roztargały się za pierwszym razem naprawili za drugim dostałem nówki sztuki , co do butów to używam Demarów http://allegro.pl/taktyczne-buty-wojskowe-model-933-r-45-i4385622410.html kolejny niezajebliwy towar nie udało mi się ich przemoczyć a mam je 4 lata , nigdy nie były nawet czyszczone co najwyżej myjka ciśnieniowa i raz prane w pralce , nie polecam bo przy wirowaniu pralka sama wychodzi na spacer po domu , rękawice kupiłem HELDA z kangurzej skóry ale chyba z dupy zdartej porażka , udało mi się kupić wojskowe rękawice za 100zł i są nie do pobicia http://www.google.pl/imgres?imurl=http%3A%2F%2Fwww.ptasznik1.pl%2Fptasznikallegro%2Fhanet%2Frekawice%2Frekawice.zimowe.bw.czarne.3.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Farchiwumallegro.pl%2Frekawice_rekawiczki_zimowe_bw_z_membrana_l-1263272529.html&h=464&w=650&tbnid=KHJnFbVqSumx5M%3A&zoom=1&docid=O4vS2doxw6rxyM&ei=NJ7JU9iCOoaZO5rHgLAP&tbm=isch&client=firefox-a&ved=0CCQQMygcMBw4ZA&iact=rc&uact=3&dur=1217&page=9&start=125&ndsp=16 .

Cały sprzęt z wyjątkiem Adrenaliny , bo tyle co kupiona w kwietniu , był testowany na quadzie nawet przy -20 i nigdy nie zawiódł.

Znalazłem artykuły o Modece Ventura GT:

http://motormania.com.pl/testy/odziez-i-akcesoria/zestaw-turystyczny-modeka-ventura-gt-testujemy/

http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/56,136406,15472385,Test_dlugodystansowy__Modeka_Ventura_GT.html

Na Rukkę mnie nie stać ;). Modeka jest na Sympatexie, jest niemiecka i widziałem jak wygląda kurtka po intensywnym sezonie.

Na razie to mój typ nr 1.

//Hermes: poprawiłem linki

Dzięki Hermes:rolleyes:

Na ADV jest wątek o ciuchach tekstylnych:

http://advrider.pl/viewtopic.php?f=41&t=15231

Jakoś najbardziej podoba mi się Modeka. Fajny design, wentylacja, full kieszeni, Gore-tex,itp.

Reszta ( RST, Spyke Pathfinder, OJ Desert, Dainese Teren D-dry, Alpinestars Calama) ma jakieś membrany no-name i wygląda tak sobie.

Zależy mi na nieprzemakalności, ochronie przed wiatrem i ciepłą podpinką.

Sprawa prosta:

- kurtka i spodnie na gore + dobra termoaktywna bielizna

- rękawice na gore + hand bary, podgrzewane manetki

- wysokie buty na gore

- jak masz możliwość zamontowania wyższej szyby to możesz to zrobić. Każdy centymetr wysokości szyby przekłada się na wyższą temperaturę ciała bo mniej bierzesz na klatę :)

Ktoś może się doczepić, że gore, gore, gore, ale na chwilę obecną to najlepsza membrana, ale niestety kosztowna, więc jeśli śmigasz cały rok pomyśl nad ciuchami z wypinaną membraną. W upalne dni wypinasz wszystko i komfortowo śmigasz, w chłodne i deszczowe wpinasz gore do środka i komfort zapewniony. Przy zachowaniu powyższych -10 nie jest straszne i można latać cały rok :)

PS

Co 100-150km gorąca kawa i jesteś niezniszczalny :)

No to wybór się zawęził. Wpisałem na Alledrogo Gore tex w dziale kurtki motocyklowe i takie marki są do wyboru: Held, Dainese, IXS, Carve, Scott, Alpinestars, Montero i oczywiście Rukka.

Którą z tych firm polecacie i dla czego?

Może jakieś konkretne modele z wypinanym Gore texem i z podpinką zimową?

Chciałem się zmieścić w 5000zł. za wszystko ( kurtka, spodnie, bielizna, rękawice, buty, kołnierz, kominiarka).

Widzę że będzie ciężko.

Mają głównie Alpinestarsa. Ściągną mi Helda do przymierzenia. Za zniżki dzieki :) Znam Mateusza Cz.

W Bielbike'u jest większy wybór ciuchów.

Bluza z windstoperem - 50W (dwustopniowa regulacja)

Kalesony z windstoperem - 45W (dwustopniowa regulacja)

Skarpety - te grzeją najsłabiej ale nie wiem ile pobierają.

W każdym razie alternator Trasnalpa 650 ciągnął to wszystko bez problemu całymi dniami, dzień po dniu, dodatkowo obciążony jeszcze manetkami na 100% ;)

Ja śmigam od paru lat w ciuchach Rukki z wypinanym GoreTexem. Cordura AFT robi dobra robotę w gorące dni. Wiatr przez nią przelatuje jak przez papier toaletowy ;). Po założeniu gore z outlastem + termobielizna = komfort w chłodne dni. Śmigłem po 800km w deszczu przy autostradowej prędkości i cały byłem suchy :) więc moim zdaniem warto zainwestować. Poszukaj promocji w Lousie bo tam mają czasem super ceny.

Rukka tanieje pod koniec sezonu?

Jak Ci się sprawuje ten komplet? Jesteś zadowolony? Jak z chłodem, wilgocią i cieplejszymi dniami?

Cena bardzo przyzwoita :)

Kupiłem w czerwcu więc za dużo na razie nie powiem.

Jeździłem przy prawie 30 stopniach, musiałem zdjąć handbary, żeby powietrze mogło wpadać przez rękawy. Bez tego masakrycznie gorąco było. Krótką ale solidną ulewę wytrzymała. Spodnie mogłyby mieć jakiś antypoślizg na tyłku. Kurtka trochę łopocze. Nie czarujmy się to najtańsze modele i fajerwerków nie ma się co spodziewać. Dla mnie liczyło się tylko żeby był gore-tex. No i to logo, plus 10 do lansu;).

W tej chwili kupując jeszcze raz w tych pieniądzach wybrałbym Modekę aft-touring.

Liczę, że Rukka pokaże co potrafi od jesieni do wiosny.

• 3 weeks later...

NIGDY WIĘCEJ!!!

Raz w życiu kupiłem nowe ciuchy ,, motocyklowe''. Najlepsze na rynku jak zapewniał sprzedawca...

NIGDY WIĘCEJ!!!

Latam na motorkach od 1982 roku, parę razy jakieś badziewia nabyłem, a to kurtka , a to spodnie...

Bo mają ochraniacze, bo mają coś tam, bo mają... Latam w różnych warunkach- upały na pustyni, -27 na Helu. Każdej zimy robię około 10 tyś km motorkiem z wózkiem. Jak do tej pory nie znalazłem niczego lepszego od wojskowych membran. Np. http://allegro.pl/wojskowa-kurtka-m65-z-membrana-zielona-oliv-l-i4484032660.html

Polskie są o niebo lepsze, ale i droższe. Kupuję przeważnie używki w cenie za komplet do 150zł. i wystarczają mi na dwa czasem trzy lata. Ciuchy ,,motocyklowe'' to moim zdaniem przerost formy nad treścią (nie dotyczy zawodników startujących w oficjalnych zawodach). Jakoś w autach nikt nie jeździ w kombinezonie i kasku, klatek bezpieczeństwa też nie widuję w puszkach poza torem. Wiem, że ,,wszystko się może zdarzyć''... K....wa, napisałem to bez rękawiczek... A gdybym tak zadarł paznokieć...

Coś w tym jest do tej pory na qadzie używałem właśnie wojskowego amerykańskiego gorotexu i buzer pod spód , teraz ma polski katuję , teraz kupiłem Adrenaline za 700zł i jestem bardzo zadowolony na co dzień o wiele lepsze rozwiązanie , praktyczniejsze.