Skocz do zawartości

Jakie moto do pełni szczęścia?

Ertek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 113
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mnie marzy się coś o wadze 120- 130 kg, mocy 50 do 60 koni, bez wtrysku i na przerywaczu (taki zapłon). Najlepiej dwa cylindry (najlepiej widlak), chłodzone wodą. Z przodu koło 21, tył 17. Zawias tak z deczko lepszy jak w trampku. Czy w ogóle jest to jeszcze możliwe?

Nie piszcie tylko, żeby modyfikować trampka, bo chciałbym takie nowe, ze sklepu.

Ta 390-tka będzie bardzo fajną pozycją rynkową. Ja się ostatnio rozleniwiłem i nie chce mi się robić kilkuset km dojazdówek autostradami, tylko lecę lawetą/busem. A na miejscu już nic więcej niż taki sprzęt nie potrzeba. DRZ400S jest słabsza, cięższa i nie przystosowana do ADV, a przy dużym baniaku jest niemal idealnym sprzętem do zwiedzania niecywilizowanych miejsc, więc taka pomarańcza to będzie wypas :) Stosunek mocy do masy o wiele lepszy niż w XT660Z ;)

Cena może i śmiech. Tylko niech się zrypie gdzieś w Albanii i bez lawety się nie obejdzie. (Tak samo z BMW czy KTM'em).

Afrę naprawię u kowala ;)' date=' albo przy drodze z pomocą lokalsów.

[/quote']

A jakaż to kosmiczna technologia drzemie w tych motocyklach, że ich nie naprawisz w trasie, a naprawisz to w AT? Pytam jako użytkownik KTM-a (kolejnego już)

Afrę naprawię u kowala ;)' date=' albo przy drodze z pomocą lokalsów.[/quote']

A jakaż to kosmiczna technologia drzemie w tych motocyklach, że ich nie naprawisz w trasie, a naprawisz to w AT? Pytam jako użytkownik KTM-a (kolejnego już)

Tak jak Hermes napisał. Wtryski i elektronika. Chodzi mi tylko o współczesne rozwiązania, nie o markę. Zresztą, chyba nie zauważyłeś, jaki motong wsadziłem w pierwszym poście. Sam śmigam po mieście i okolicach współczesnym sprzętem i jest super. W dalszą podróż w dzikie rejony, wybieram "analoga".

Mam LC8 950 który ma elektroniki tyle co Afra czy XTZ750. Wcześniej jeździłem LC4 adv-to dopiero był sprzęt wyprawowy z kopniakiem i rozrusznikiem-wracając z Albanii już w PL zwarły mi się cele w aku, odpaliłem z kopniaka i wróciłem te 400km bez problemu.

W motocyklach wtryski to "feee", a w samochodach nie? Niech każdy sobie zrobi rachunek sumienia i pomyśli ile km przejechał samochodem i ile przez te kilkaset tys.km (albo więcej) padło mu komputerów, wtrysków itd ;) Nie bierzemy pod uwagę diesli CR :cyklop: A później Ci z większym stażem niech sobie przypomną ile grzebania było przy gaźnikach w motocyklu (tak tak wiem, niektórzy w ogóle tam nie zaglądają). Jak dla mnie jedyne "elektroniczne zło" to te wynalazki, które faktycznie potrafią popsuć wyjazd, jak np. immobilizer w BMW (czy tam jego antenka).

Na jedna awarie wtrysku przypadnie pewnie z 10 tysięcy rozkrecan i regulacji gaznika, tak samo z zaplonem na palcu i kopulce- zawsze jak nie urok to sraczka. A co zrobisz gdy czyszcząc gsznik w rowie zgubisz dysze czy igliczke? Kowal Ci dorobi? Najlepszym przykladem da superhiperbezawaryjne AT, w ktorych reglery kowale na wschodzie sie nakuja w swoich kuźniach ze hej! A wszystkie zawodne KTMy i BMki jada bo im sie jakos te kompy nie palą... :)

Dlatego mam 885 brak kompa , brak wtrysku , bark pompy paliwowej , nie palący się regler trzy gaźniki jak mi jeden zdechnie to jeszcze dwa mi zostają , jednym słowem chujnia z patatajnią :diabel::diabel:

Tak patrzę jak Duke 390 przyspiesza i ma v-max, to więcej mi na podróże na pewno nie potrzeba. Moja teresa 600-tka wcale lepiej nie idzie :-/

czekam więc na 390 Adv. :ninja: O ile wcześniej nie skończę na 690-tce (ostatnia przejażdżka mnie jakoś nei zachwyciła).

A co zrobisz gdy czyszcząc gsznik w rowie zgubisz dysze czy igliczke? Kowal Ci dorobi? Najlepszym przykladem da superhiperbezawaryjne AT' date=' w ktorych reglery kowale na wschodzie sie nakuja w swoich kuźniach ze hej! [/quote']

Wiadomo co jest awaryjne w AT. Regler i pompe paliwa wezmę ze sobą.

Najlepszym przykladem da superhiperbezawaryjne AT' date=' w ktorych reglery kowale na wschodzie sie nakuja w swoich kuźniach ze hej! A wszystkie zawodne KTMy i BMki jada bo im sie jakos te kompy nie palą... [/quote']

Z elektroniką różnie bywa. A co z takim przypadkiem?https://www.youtube.com/watch?v=e9YihZdJrlI

Uwierz mi w Pamirze więcej leżałem niż jechałem. Po czym podnosiłem motonga i jechałem dalej aż do następnej gleby itd... i jakos nic się nie stało. Na uzbeckiej "gazolinie" która nawet nie leżała koło 80 oktanów które jakoby posiadała a ołów tworzył kożuch, a tankowana byla z baniakow i butelek PET, GSy szly jak burza w nocniku radośnie dzwoniąc zaworami :) mimo (a moze dzięki) wtryskow, katalizatorów i calej tej jakże zawodnej elektroniki. Bezdętkowe kola nie zlapaly ani jednego kapcia mimo spuszczania z nich powietrza, a w czterech jakże to tandetnych i zawodnych GSach jedyna awaria to oberwany od wibracji na pustyni Kyzyl Kum chlapacz przy tylnym kole u Zbyszka. :)

PS. Mój i Zbycha GS w chwili wyjazdu miały najechane ok140 tkm. Dolewać oleju na dystansie przeszlo (temp. ponad 40 st., przelecze w TienSzan/Pamir do 4300mpn- 200km robiliśmy przez 3 dni) 14 tkm nie bylo potrzeby... Ale pewnie to byl wyjątkowy wyjątek a za nami TIR z częściami jechał... :D

Prawda moim zdaniem jest taka jeżeli motocykl z elektroniką to nowy albo z pewnego źródła no i oczywiście porządny service , co wiąże się niestety z większymi wydatkami , co do gaźników to wiadomo są mniej wymagające zwłaszcza od obsługującego , jak kupiłem Sprinta to każdy z kim jeździłem pukał się w łeb , coś ty qrwa kupił , ano podobało mi się więc kupiłem , motocykl był tani pakiet startowy zrobiony od A do Z , wtedy tego jeszcze nie doceniałem bo suma z lekka wyrwała mnie z butów ale prawda jest taka że za dwa lata zrobiłem 26k w koło komina , bo nigdzie nie udało mi się wyrwać niestety , i jedyne co teraz mam do zrobienia to oleje i klocki. Zatem co kto lubi , gadka pod tytułem które święta lepsze , ja podchodzę do motocykla trochę inaczej , mam ściśle określoną kwotę i rozglądam się za jak najlepszym stanem i jak najlepszymi osiągami reasumują i tak zawsze pada na TRIUMPH ,:angel::angel::angel: heheheheheheh no i jest najlepszy , a jak go ubiorę dopieszczę to pokarze Wam jak się elegancko lansuję w koło Jasnej Góry

Oczywiście, każdy zadbany motor ma takie same szanse. I oczywiste jest to, że każdy z nas ma inne podejście do tematu. Nie ma co kotów drzeć. Życzę wszystkim wyjazdów i powrotów na tych samych kołach.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...