Jump to content

Albania

Recommended Posts

• 3 months later...
  • 2 months later...

Takie małe podsumowanie z mojej strony:

Ludzie:
Generalnie pozytywnie nastawieni, zasadniczo da się porozumieć po Angielsku. Trzeba uważać na dzieci, bo wyskakują na ulicę by przybić "piątkę". Zdarzył się nam incydent, że dostaliśmy kamieniem od bachorów.
Drogi:
Ciężko w kilku zdaniach opisać sytuację drogową w Albani. Autostradą określa się drogę rozdzieloną metalowym separatorem, gdzie nagle jest ograniczenie prędkości do 20km/h bo jest dziura w nawierzchni, gdzie można urwać koło...
Jest dużo dróg słabej jakości, gdzie po libacji poprzedniego dnia może zrobić się nie wesoło.
Albańczycy cały czas asfaltują co mogą. SH20 jest cała zrobiona, a opony na nowych nawierzchniach się kleją niesamowicie.
Szutrów jest bardzo dużo o skali trudności od 1 do 10. Dojazd do Theth (od miejsca gdzie kończy się asfalt) jest trudnym odcinkiem. Od momentu częściowego wyasfaltowania drogi, wszyscy się pchają dalej do Theth. Droga jest mocno wyślizgana i kamienista. Są liczne koleiny. Ruch dosyć duży, lokalsi wożą turystów busami i jeepami.
Generalnie na każdej drodze, bez względu czy to OFF czy ON trzeba się spodziewać za zakrętem: szuterku, kamyczków, rozjeżdżonego łajna, świń, owiec, kóz, krów, koni i żółwi ;)
Noclegi:
Mam wrażenie, że komercjalizacja regionu przebiega na HURRAAAAAAAA bez żadnego pomyślunku. Dużo się buduje, mało wykańcza - jest wiele pustych budynków pozostawionych w stanie surowym.
Cena za spanie na osobę to około 10E.
Zycie:
Ceny są mocno zróżnicowane. Miałem wrażenie, że za każdym razem próbują nasz oszukać podczas zakupów... Raz za te same zakupy płaciliśmy np. 50zł a raz 20zł ;)
W górach jest dużo źródełek z pitną wodą, gdzie można uzupełnić zapasy płynów.
Paliwo:
Stacji jest jak psów. Cena za PB95 to około 165 Lek. Jeśli chodzi o jakość benzyny to jest ona licha. Mało która stacja pozwala na płatność kartą - trzeba mieć gotówe!
Płatności:
Bankomatów jest bardzo mało jak i możliwości płatności kartą. Leki wypłaciłem w pierwszym napotkanym bankomacie.