Jump to content

Honda CRF 1000 Africa Twin dla poczatkujacych

Tomekf1989
 Share

Recommended Posts

Hej szukam swojego pierwszego motocykla i zdecydowanie moj gust kieruje mnie w strone adventure bikeów - a szczegolnie Honda Africa Twin. Pytanie tylko czy jest to dobry pomysl na pierwszy motor? Z tego co czytalem/slyszalem to:

1. Lagodnie reaguje na gaz

2. Ma abs, kontrolę trakcji itp.

3. Ma niski srodek ciezkosci.

4. Ja mam 100kg wagi i 190cm wzrostu wiec mysle ze dam rade bad nim zapanowac.

Co sadzicie na ten temat? Mowiac szczerze wolalbym.kupic od razu Africe noz np. V stroma 650 na jeden-dwa sezony a potem Adrica.

Z gory dzieki za wszystkie dobre rady

Jeżeli myślisz głównie o asfalcie to ogarniesz bez problemu. 

Ale jazda off jest bardziej wymagająca i jak cię poniesie w trudniejszy teren to możesz mieć problemy.

Nie ma uniwersalnego motocykla. Jak myślisz o zwiedzaniu bezdrożami, to kiedyś dojrzejesz do kupna drugiego motocykla.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

tak troche off topic:

Wczoraj byłem swoim w lesie i w trakcie odpoczynku na trawce słyszę, jak coś dudni w oddali (u nas wąwozy, lasy więc ładnie się niesie). I nagle wyjeżdża z lasu czerwona Afryka.

No i w takim otoczeniu, w ciszy, bez szumu miasta, skubana brzmi niesamowicie. Mój przy niej to klekot. A dojeżdżała ją młoda dziewczyna - płeć określiłem z postury  - dziewczyny zawsze są jakoś bardziej wyprostowane. Wiek określiłem życzeniowo!

W Afryce wszystko jest OK, jedyne nad czym można się zastanowić to zasięg, ponieważ zbiornik to niecałe 20 litrów a spalanie chyba nie należy do najmniejszych. Poprawiono to w najnowszym modelu na ten rok  w wersji sport, tyle tylko, że ten model jest już dość drogi. 

Czy macie jakieś doświadczenia ze spalaniem w tym moto w porównaniu do konkurencji ?

• 5 months later...

Właśnie kolega przejechał Albanię na tym zwykłym modelu ze standardowym zbiornikiem i bez problemu. Niemniej, jak uczy doświadczenie lepiej mieć w takich razach jakiś niewielki zapas paliwa.